همشهری آنلاین: ترک تحصیل دانشجویان، تاخیر در اجرای طرح‌های عمرانی و کاهش حمایت مالی بنیادهای خیریه از دانشگاه‌های برتر آمریکایی، تنها بخشی از اثرات بحران مالی است که نگرانی استادان و دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا را به همراه داشته است

با گسترش بحران مالی در ایالات متحده آمریکا، دانشگاه‌های این کشور نیز با مشکلات جدی روبرو هستند که در وهله اول زندگی و وضعیت تحصیلی دانشجویان را شامل می‌شود.

تنها در شش ماهه اول سال جاری، شهریه دانشگاه‌های خصوصی در آمریکا با افزایشی نزدیک به ۶ درصد همراه بوده است. شهریه در دانشگاه‌های دولتی این کشور حدود شش و نیم درصد افزایش یافته و به ۶۵۰۰ دلار رسیده است. این روند، نگرانی دانشجویان و متقاضیان تحصیل در دانشگاه‌های برتر آمریکایی را برانگیخته است.
 
با وجود این، کارشناسان معتقدند که تاثیرات ناشی از بحران مالی جهانی هنوز به طور فراگیر در دانشگاه‌ها قابل بررسی نیست و رشد هزینه‌های تحصیلی، رشد معمول هر ساله بوده است. در برخی از دانشگاه‌ها، از جمله در دانشگاه بوستون، برای کاهش اثرات ناشی از بحران اقتصادی، طرح‌های عمرانی از پیش تعیین‌شده را متوقف و علت آن را کمبود بودجه اعلام کرده‌اند.
 
تاثیر کاهش ارزش سهام بر دانشگاه‌های برتر آمریکا
 
 از جمله عوامل تاثیر‌پذیری دانشگاه‌های آمریکا از بحران مالی، حضور برخی از این دانشگاه‌ها در بازار سهام اعلام شده است. دانشگاه‌های آمریکایی علاوه بر دریافت کمک‌های مالی از طرف دولت و همچنین حمایت مالی از سوی بنیادهای خیریه، بخشی از هزینه‌های خود را از طریق معاملات در بازار سهام تامین می‌کنند.
 
از دیگر عوامل آسیب‌پذیری دانشگاه‌ها در آمریکا، می‌توان به کاهش ده درصدی کمک‌های بنیادهای خیریه اشاره کرد. این کاهش بودجه در دانشگاه‌های برتر جهان، همچون دانشگاه هاروارد و استنفورد نیز رخ داده است.
 
مسئولین دانشگاه ییل نیز با به تعویق انداختن طرح‌های عمرانی، اعلام کردند که اولویت در این دانشگاه، جلوگیری از افزایش شهریه و کمک به دانشجویان برای ادامه تحصیل در این دانشگاه است.
 
ترک تحصیل یا انتخاب دانشگاه با شهریه ارزان
 
این در حالی است که نتایج به دست آمده از یک نظرسنجی در بین دوهزار دانشجوی آمریکایی نشان می‌دهد، ۵۷ درصد دانشجویان با وجود برخورداری از شرایط مناسب علمی، تنها به دلیل مشکلات اقتصادی حضور در دانشگاه‌های سطح متوسط و با شهریه ای ارزان را ترجیح داده‌اند.
 
بنابر این نظرسنجی، ۱۶ درصد از دانشجویان آمریکایی به دلیل مشکلات مالی، تحصیل را نیمه تمام رها کرده‌اند. از جمله اقداماتی که شرایط نامناسب مالی را تاحدی برای دانشجویان بهبود خواهد بخشید، دریافت بورس تحصیلی از دولت است. تنها در ماه ژوئیه سال جاری میلادی، تعداد متقاضیان دریافت بورس تحصیلی نسبت به سال گذشته در همین ماه، به ۸۰۰ هزار نفر افزایش یافته است.
 
در سالهای اخیر دولت آمریکا برای اهدای بورس تحصیلی، مبلغ ۱۴میلیارد دلار اعتبار در هر سال به دانشگاه‌ها اختصاص داده بود، اما وزارت علوم آمریکا اعلام کرد با توجه به بحران مالی و افزایش تعداد متقاضیان، بایستی شش میلیارد دلار به اعتبار ثابت هرساله اضافه کرد. باراک اوباما، رئیس جمهور آتی ایالات متحده آمریکا، در کنار شعارهای انتخاباتی خود بر این نکته نیز تأکید داشته که شرایط تحصیل برای متقاضیانی از خانواده‌های کم درآمد را فراهم خواهد کرد.

دویچه وله

کد خبر 69551

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز